torstai 14. kesäkuuta 2012

Maalis-huhtikuu

Maalis- ja huhtikuu menivät osaltani kohtalaisella voinnilla. Nostin tyroksiiniannokseni 100 mikrogrammaan maaliskuun alkupuolella. Oloni oli pääosin tasainen ja muutenkin selkeä, muutos aikaisempaan oli siis huomatta. Niinpä olin kohtalaisen tyytyväinen ja optimistinen. 

Taustalla alkoi kalvaa ajatus siitä mahdollisuudesta että tässä ei ollakaan ihan oikeasti menossa parempaan suuntaan. Lähinnä tämä johtui siitä että oloni oli kyllä tasainen ja hyvä, kun istuin tai muuten olin paikallani, mutta pienikin rasitus sai sykkeeni nousemaan ja aiheutti hengenahdistusta. En siis aloittanut liikkumista vieläkään, koska tiesin että se liikkuminen ei tuntunut hyvältä. Pidin kuitenkin tätä tietoisuutta taustalla, koska halusin nähdä, mihin tällä lääkitysannoksella loppujen lopuksi päädytään.

Oirepäiväkirjaani selailemalla huomaan että maalis-huhtikuun aikana en ole kirjannut kuin pari kertaa että oloni olisi ollut hetkellisesti huonon tuntuinen. Osin tämä on kuitenkin subjektiivinen kokemus, jossa vertailupohjana on tietysti hyvin muistissa oleva lähimenneisyys. Nukkumistani olen pitänyt lähes normaalina ja ainoana haittana olen kirjannut monena iltana, voimakkaan sykkeen sekä ajoittain levottomat yöt useina heräämisineen.

Jälkeenpäin ajatellen en kuitenkaan voi sanoa saaneeni elämääni takaisin, koska en edelleenkään harrastanut mitään enkä käynyt juuri ulkona töiden ja muiden pakollisten askareiden lisäksi. Lisäksi aamuinen ylöspääsy oli edelleen kovin hankalaa.

Sydänpuolella tilannepysyi myös stabiilina. Lisälyöntejä tunsin vain silloin tällöin eli luokkaa kerran viikossa. Syke pysyi päivisin yleensä normaaleissa 65-75 -lukemissa. Ongelmana oli edelleen voimakas syketuntemus makuulla sekä sydämen "kierrosherkkyys" pienessäkin rasituksessa.

Näine jälkiviisauksineen voin kuitenkin sanoa että tämä kausi oli parasta elämistä sitten kesäkuun 2010.

Ei myöskään yhtään lääkärikäyntiä kahteen kokonaiseen kuukauteen. Seuraava endokrinologin kontrolli olisi sitten toukokuussa. 

Toukokuun lopulla siis tyroksiinia meni edelleen 100 mikrogrammaa jo seitsemättä viikkoa sekä lisäksi vanhat tutut Sepramit, seleeni, D-vitamiini (50µg) ja magnesiumsitraatti.

6 kommenttia:

  1. Oliskiko mitenkään mahdollista saada tietää edes vähän sinun nykytilanteestasi? Olisi meille muille hyvä saada vinkkejä, jos olet tervehtynyt.

    VastaaPoista
  2. http://heartdisease.about.com/cs/womensissues/a/dysautonomia.htm

    http://heartdisease.about.com/od/womenheartdisease/a/dysautonomia_diagnosis_treatment.htm

    http://www.medhelp.org/health_pages/Neurological-Disorders/Autonomic-Dysfunction-FAQ/show/181?cid=196

    VastaaPoista
  3. Hei, blogisi loppuu kuin seinään. Oletko tervehtynyt (no news, good news...)? Olisi kiva kuulla!

    VastaaPoista
  4. Itse mietin samaa kuin Anonyymi ylempänä.

    Kirjoituksesi on kuin omalta näppäimistöltäni, olen vain 24-vuotias nuori (epätoivoinen) nainen.

    VastaaPoista
  5. Venlafaksiini parantaa mielialan ohella myös fyysistä toimintakykyä. Eli se vaikuttaa myös muihin hermoston välittäjäaineisiin ku suoraan mielialaan vaikuttaviin. Oma kokemus venlafaksiinista on ehdottomasti positiivinen. Minulla on usean vuoden takaisesta ylirasitustilasta/uupumuksesta jäänyt autonomisen hermoston säätelyhäiriö. Taitaa trisykliset masislääkkeet, SNRI-lääkkeet ja pieniannoksinen naltreksoni vaikuttaa kaikki positiivisesti näihin oireisiin.

    VastaaPoista
  6. Minulla oli aika samanlainen tarina kuin tällä kirjoittajalla, omat oireeni alkoivat tuossa parisen vuotta sitten (27-vuotiaana), pahenivat pikkuhiljaa ja 2012 syyskuussa menivät radikaalisti pahempaan (jatkuva huimaus, aivosumu ym. joista kirjoittaja useasti mainitsi) kaikkien muiden oireiden lisäksi. Romahdin joulukuussa 2012 ja samalla kävin tähän asti viimeisen työpäiväni. Helmikuussa 2013 sain diagnoosin paniikkihäiriöstä, johon olin erittäin vastahakoinen, koska kirjoittajan tavoin en kokenut olevani "mieleltäni sairastava", vaan olin erittäin sosiaalinen yms. Diagnoosin jälkeen aloin ottamaan asiasta enemmän selvää, aloitin lääkityksen (muutaman päivän mietinnän jälkeen) ja siedättämään itseäni pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Paniikkihäiriön lisäksi diagnoosina keskivaikea masennus. Nyt reilu puoli vuotta diagnoosista olen taas jo aivan eri tilanteessa mitä silloin kauheaan aikaan.. Päivittäin erilaisia oireita on, mutta ne ovat yleensä yksittäisiä oireita hetken aikaa, eikä niille tarvitse antaa suurta huomiota enää.. Kohtalaisia paniikkikohtauksia (mukana muutama oire kerrallaan sekavan olon lisäksi) tulee ehkä kerran-pari viikossa ja pahempia pkohtauksia ehkä kerran kuukaudessa-kahdessa. Toivottavasti kirjoittajan elämä on mallillaan =) Tsemppiä kaikille! Muistakaa, että paniikkihäiriö voi olla lähes täysin perintötekijöistäkin johtuva (niinkuin minulla) ja siihen on olemassa apukeinoja.

    VastaaPoista