tiistai 18. maaliskuuta 2014

Uniapnea

Minullahan diagnosoitiin lokakuussa keskivaikea uniapnea kotona suoritetun unipolygrafian perusteella. Aluksi ajattelin, että antaa olla. Mutta melko pian päädyin oireideni keskellä ratkaisuun. Yritän hoitaa tuon uniapnean ja katsoa paljonko se vaikuttaa oireisiini. Josko tuo pään sumuisuus ainakin osittain johtuisi huonosta unen laadusta. Toisaalta en koe olevani sillä tavalla väsynyt, että nukahtelisin pitkin päivää. En ole koskaan ollut torkkuihminen.

Hommat eteni siten, että joulukuussa lähti lähete HUS:n uniyksikköön ja aika keuhkolääkärille tuli helmikuun alkuun. Päätettiin aloittaa CPAP -hoito sekä otettiin valtimoverikoe ja tuon seurauksena keuhkotutkimukset eli spirometria sekä diffuusiokapasiteetti.

Keuhkotutkimukset indisoi se tosiasia, että valtimoveressä hapen osapaine oli jonkin verran viitealueen alapuolella ollen 9 kPa ja viitealueen alapää on 11 kPa. Kunnossahan ne keuhkot olivat eli tuo veren hapenpuute jäi minulle hieman mysteeriksi. Ei kuitenkin ole kuulemma niin merkittävä, että aiheuttaisi mitään oireita tai ongelmia.

Alunperin aikataulu CPAP -hoidon aloittamiselle meni toukokuun loppupuolelle, mutta tiedusteltuani mahdollisuutta päästä hoitoon nopeammin, minulle yllättäen tarjottiin peruutusaikaa ja tähänhän minä tartuin. Nyt on sitten CPAP -kone sängyn vieressä ja ensi yönä pitäisi kokeilla nukkua sen avulla tai siitä huolimatta.

Laita on merkkiä ResMed 9S AutoSet. Maskiksi valikoitu sierainmalli, joka kantaa nimeä ResMed Swift FX

Hiukan arveluttaa se, kuinka tuo nukkuminen tuon kanssa onnistuu. Sinänsä tuo sierainmaski ei tunnu äkkiseltään kovin pahalta naamalla. Enemmän hommassa häiritsee se ylipaine jota vastaan pitää hengittää myös ulos. Ei tuntunut äkkiä kokeilemalla aivan luonnolliselta. Lisäksi mielestäni nukun usein suu auki, mutta tämänkaltaisen maskin kanssa pitäisi luonnollisesti nukkua suu kiinni, muuten ylipaine ilma virtaa nenän kautta suuhun ja sieltä ulos. Tuo tuntuu itseasiassa melko vinkeältä, joten arvaisin herääväni siihen, jos vaikka nukahdankin suu kiinni ja unen kestäessä avaan suuni. Toisaalta, jos ilma kiertää paremmin pelkän nenän kautta ehkä suun avaamiselle ei synny tarvetta. Saas nähdä. 

Kolme yötä nyt pitäisi yrittää tuon kanssa selvitä ja perjantaina takaisin uniyksikköön katselemaan tuloksia. Tuo vempele siis laskee mm. apneatapahtumia ja muuta statistiikka muistikortille. Lisäksi näinä koeöinä on käytössä pulssioksimetri, jonka lähettämä data myös taltoidaan.

12 kommenttia:

  1. Tervehdys, miten menee? Eksyin sivuillesi etsiessäni tietoa oudoista oireistani, jotka ovat vaivanneet nyt vuoden verran. Olen 33 vuotias mies ja liikun aktiivisesti. Olin treenitauolla pari kuukautta loukkaantumisen takia. Toissapäivänä juoksin peruslenkin, jonka jälkeen oireet palasi välittömästi: sydämentykytystä, säpsähtäminen hereille pari tuntia nukahtamisesta, outo paineen tunne päässä, väsymystä, ärtynyt olo ja ihan kuin olisi pienessä pöhnässä koko aika. Olin jo hetkeksi unohtanut nämä, mutta nyt selkeästi hieman kovempi fyysinen rasitus laukaisi ne uudelleen. Sydän tutkittiin jo viime kesällä ensimmäisen tykytyskohtauksen jälkeen perinpohjaisesti. Sain beetasalpaajia, jotka laskivat leposykettä. Myös paniikkikohtausta epäiltiin, mutta se on mielestäni enemmän seuraus kuin syy. Onko tietoa voiko tälle tehdä jotain mikäli haluaa säilyttää urheiluharrastuksensa? Muistan viime kesänä haukkoneeni henkeä mökillä nosteltuani parit risut maasta. Valitettavasti lääkärit eivät oikein tunnu ymmärtävän minua ja tuputtavat noita paniikkidiagnoosejaan...

    VastaaPoista
  2. Minuakin kiinnostaisi kuulla miten menee?

    VastaaPoista
  3. Kiinnostais tietää joo.

    VastaaPoista
  4. Hei, miten voit tällä hetkellä? Luin yhdeltä istumalta koko blogisi tekstit läpi ja tunnistin monia vastaavia oireita/olotiloja itseltäni. Itse olen juossut lääkärissä v. 2006 syksystä lähtien, välillä tiheämmin ja välillä vähemmän tiheämmin. Kaikki alkoi hengenahdistuksella, lihaskireyksillä, huimauksella ja sydämentykyttelyillä. Jossain vaiheessa mukaan tulivat vatsavaivat, jotka helpottuivat viljojen jättämisellä pois. Viime heinäkuussa hartiat ja niska rupesivat paukkumaan ja naksumaan, hengenahdistus palasi ja väsymys ja huimaus on joka päiväistä. Olotilat yhden päivänkin sisällä saattavat vaihdella hyvästä erittäin huonoon. Olen ensi viikolla menossa lääkäriin, josko kilpirauhasessa olisi jotain, sitä minulta ei ole koskaan katsottukkaan, ainoastaan TSH arvo, joka oli v. -13 joulukuussa 0,59, eli aika matala.

    VastaaPoista
  5. Hei täältäkin!

    Minäkin vasta löysin blogisi ja itselläni on samankaltaista hässäkää ollut stressin pahenemisen myötä etenkin viime syksystä tähän tammikuulle. Kilpirauhanen tutkittiin terveysasemalla vaan alustavasti, viitteissä on, mutta tyroksiini aika alakanttiin. Laitan paljon pitkäaikaisen stressini piikkiin, mutta fysiologisesti tunnen, että hermostollista epätasapainoa on kyllä. Järjetöntä palelua, ahdistusta, rytmihäiriöitä, matala verenpaine, unihäiriötä...mutta sain pyynnöstäni relaksanttia, joka on kohdallani muuttanut nopeasti tilannettani parempaan. Nyt olen kaksi viikkoa syönyt joka ilta 2mg ja sillä saan pätkivätkin unet ravitsevammiksi ja päiviini toimintakykyä taas. Ihanaa, jo tämäkin on helpottanut henkistä ahdinkoa osaltaan. Suosittelen kokeilemaan. Palelut katosivat myös, mutta niin nopea oli muutos, että hieman pohdituttaa, kestääköhän..toivotaan! Nyt kuitenkin yhtä yllättävät rytmihäiriöt ovat palanneet, muiden oireiden vähenemisestä huolimatta. Ekg vielä ottamatta..lähetteen pyysin kyllä jo. Tsemppiä muillekin, pitää vaan vaatia selvittelyjä ja oireisiin helpottavia hoitomuotoja sinnikkäästi, niin se vaan menee, valitettavasti.

    Jos vaan vielä jaksat, laitahan tämän hetken kuulumisia! Itse olisin kyllä jonkinlaisen vertaistuen tarpeessa näiden oireideni kanssa. t. Synonyymi

    VastaaPoista
  6. Kiinnostais itteänikin tietää miten on hommat edennyt? Samantyyppistä vaivaa ollut itellä. Oireet mm. : Väsyttää, huimaa, tuntuu ylös noustessa että taju menee, huono olo, heikko olo, korvat tinnittää, silmissä tuntuu oudolta joskus yms. Noin 4kk ensimmäisestä lääkärikäynnistä syylliseksi paljastui Verenpaine, joka heittää liian korkealla. Eli vaihteluväli normaali vs. kun nousee yks kaks useita kymmeniä yksiköitä, on liian suuri ja se heittää nupissa pahasti. Tuntee olossa heti, kun hiemankin koholla, tulee erittäin huono olo yms oireet.

    VastaaPoista
  7. Oletko vielä linjoilla? Mulle kehittyi uniapnea vasta dysautonomian jälkeen eli se voi liittyä myös siihenkin. Samoin niskavaivat yltyivät kun dopamiinitasot vaan putosivat lisää. Itsellä myös histamiinin ylituotanto. Sairastanut vuodesta 2012. Oikea dg vasta 2015. Käyn yksityisellä hoidossa. Lääkitykset ok, aivot toimii vaan fysiikka ei. Taisi se 3 v. ilman hoitoa viedä pohjalle.

    VastaaPoista
  8. Oletkohan hengissä?

    VastaaPoista
  9. Törmäsin blogiin etsiessäni tietoa autonomisen hermoston toimintahäiriöstä.

    Tässä kommenttiketjussa tulee oireita, jotka ehkä saattavat liittyä myös tuulivoimaloiden infraääneen, toivottavasti tosin eivät. Mutta kannattaisi varmaan ainakin tarkistaa, onko voimaloita rakennettu lähimmän sadan kilometrin säteelle omien oireiden alkaessa.

    Yli kolmasosa väestöstä on ihan normaalitilanteessakin herkkä melulle, joten ei ole vaikea kuvitella, mitä voimaloiden melu voi heille tarkoittaa.

    VastaaPoista
  10. Epäilen vahvasti, että kaveri tukehtui maskiinsa.. ps. samat oireet täälläkin kolmatta vuotta. Vointi parantunut jonkin verran alusta.

    VastaaPoista
  11. Vastaukset
    1. Itsellä täysin samanlaisia oireita. Tutkittu vielä enemmän kuin sinua. Olisi kiva kuulla sun kuulumisia. Omat oireeni on helpottunut jonkin verran 15kg laihduttamisella ja muilla konsteilla.

      Poista